Brytyjskie obywatelstwo 2018

Brytyjskie obywatelstwo 2018


Brytyjskie obywatelstwo najczęściej uzyskuje się poprzez  naturalizację .

Jakie warunki muszę spełnić aby otrzymać obywatelstwo brytyjskie ?

– musisz mieć  ukończone 18 lat

– nie możesz mieć żadnej ,,złej historii” w UK , tzn.  nie mieć przeszłości kryminalnej ,   nie próbowałeś oszukać Home Office lub nie popełniłeś przestępstwa imigracyjnego w ciągu ostatnich 10 lat

 – zamierzasz mieszkać w Wielkiej Brytanii

– znasz język angielski i zaliczyłeś test Life In UK

 – spełniasz wymóg rezydencji

Najczęściej musisz też

– mieszkać w Wielkiej Brytanii przez co najmniej 5 lat przed datą złożenia wniosku

– spędziłeś nie więcej niż 450 dni poza Wielką Brytanią w ciągu tych 5 lat

– spędziłeś nie więcej niż 90 dni poza Wielką Brytanią w ciągu ostatnich 12 miesięcy

– jesteś stałym rezydentem  od co najmniej  12 miesięcy

Dzieci poniżej 18 lat

Możesz złożyć wniosek w imieniu dziecka które jest w wieku poniżej 18 roku życia, jeśli spełnia ono kryteria kwalifikacyjne. Nie musi ono  zdawać testu Life in the UK.

Aplikacja dla dzieci poniżej 18 roku życia znajduje się tutaj https://www.gov.uk/government/publications/application-to-register-child-under-18-as-british-citizen-form-mn1

Jeżeli Twój małżonek ma obywatelstwo brytyjskie

W tym wypadku możesz się ubiegać o brytyjskie obywatelstwo jeżeli :

– masz ukończone 18 lat

– jesteś osobą poczytalną ( nie masz żadnych chorób psychicznych )

– nie masz przeszłości kryminalnej i nie byłeś złamałeś(aś) przepisów emigracyjnych podczas pobytu w UK 

– znasz język angielski i zdać test Life In UK

przyznano Ci urlop na czas nieokreślony na pobyt w Wielkiej Brytanii (oznacza to, że nie ma konkretnej daty, którą musisz opuścić) lub stałego pobytu, jeśli jesteś obywatelem EOG (i masz kartę stałego pobytu lub dokument, który pokazuje, że masz stałe rezydencja)

– znasz język angielski i zaliczyłeś test Life In UK

– jesteś stałym rezydentem

Musisz również :

– mieszkać w Wielkiej Brytanii przez co najmniej 3 lata przed złożeniem wniosku

– spędzić nie więcej niż 270 dni poza Wielką Brytanią w ciągu tych 3 lat

– przebywać nie więcej niż 90 dni poza Wielką Brytanią w ciągu ostatnich 12 miesięcy


Jak aplikować ?

Aplikować o obywatelstwo ( naturalizację ) można na 3 sposoby :

–  możesz samemu aplikować  .

– skorzystać z Nationality Checking Service (NCS) . Znajdują się one przy niektórych councilach .

– skorzystać z usług agenta lub firmy specjalizującej się w tym. Sprawdź, czy agent lub przedstawiciel jest zarejestrowany w Office of the Immigration Services Commissioner (OISC).

Możesz także skorzystać  z usług niektórych prawników lub adwokatów, którzy nie są zarejestrowani w OISC.

Aplikujesz sam ?

Pod tym adresem możesz aplikować online https://visas-immigration.service.gov.uk/product/nationality-an .

 Jeżeli chcesz wydrukować  aplikację , możesz ją pobrać pod adresem. https://www.gov.uk/government/publications/application-to-naturalise-as-a-british-citizen-form-an

Następnie należy przesłać ją na adres :

UKVI 
Department 1 
The Capital 
New Hall Place 
Liverpool 
L3 9PP 

Jeżeli potrzebujesz porady , możesz ją uzyskać pod numerem telefonu  03333 445 675 

 

Opłaty

Musisz także podać swoje dane biometryczne (odciski palców i zdjęcie). Kosztuje 19,20 £ ( informacje otrzymasz z Home Office ) .

Obywatelstwo brytyjskie co daje ?

– przede wszystkim bezwizowe podróżowanie do prawie wszystkich Państwa na świecie

– po Brexicie są Państwo traktowani jak obywatele UK , więc wszelkie problemy z tym związane odpadają

– odpadają ewentualne problemy z polskim urzędem skarbowym ( i jego interpretacjami gdzie należy się rozliczać ) , gdyż mieszkając w UK i posiadając obywatelstwo tego kraju , podlegają Państwo całkowicie pod tutejszy US .

– zwiększa się wiarygodność kredytowa w tutejszych bankach ( np. przy kredycie hipotecznym )

– identyczne prawo do świadczeń socjalnych, jakie mają rodowici Anglicy 

Share This:

Facebook